Mi az OSZAK?

Mi az OSzAK?


Csapatunk 1998-óta foglalkozik szlalomversenyek rendezésével. Az évek folyamán egyre több tapasztalatot szereztünk, egyre több hibát sikerült korrigálnunk a rendezéssel kapcsolatosan, és a szükséges folyamatokat is nagymértékben sikerült racionalizálni, egyszerűsíteni. Az idő alatt sok versenyen megfordultunk, mint megfigyelők, és nagyon sok versenyzőnek megismertük a véleményét. Ezeket az ismeretanyagokat feldolgozva alakult ki egy elgondolás: ki kell alakítani egy egységes keretek között, meghatározott szabályrendszer szerint mükődő versenyzési kultúrát.

Ennek a rendszernek a létrehozása során nagyon sok feladat várt ránk. Például meghatározni azt, hogy mit is jelent a szlalomverseny fogalom. Ugye a szó azt jelenti, hogy közúti forgalomtól elzárt, aszfaltos területen, bójákkal és gumifallal kialakított vonalvezetésű versenypályán zajló küzdelem. A versenyre jellemző, hogy technikás, ügyességi jellegű pálya kerül kialakításra úgy, hogy a sebesség visszaadja az autózás élményét. A pályán tartozkodó versenyző a lehető leggyorsabban próbálja teljesíteni a távot, figyelve arra, hogy ne legyen bójadöntése, vagy pályatévesztése.

De felmerül a következő kérdés: ki lehet versenyző? A versenyekre tulajdonképpen bárki nevezhet, aki elég bátorságot és elhivatottságot érez magában arra, hogy összevesse a saját maga és autója tudását a versenyzőtársakéval. S a teljesítményeket mérni, feldolgozni és értekelni is kell. Erre szolgálnak a különböző kategóriák. A kategóriák lehetnek a versenyautó vagy a versenyzők szempontjából fontosak. Hiszen a kategóriameghatározások lehetnek az autó felkészítési fokától függően széria (utcai) vagy túra (épített, tuningolt) jellegűeg, ezen belül a hengerűrtartalomtól függő (pl.: 1400-1600 cm3 közötti). De vannak márkakupa jellegű (Skoda Club Hungary Kupa), nemtől függő (női kategória), és életkortól függő (junior, senior) kategóriák is. Illetve van a mindent eldöntő Abszolút kategória, ahol csak az elért időeredmény számít. Az időeredmények mérésére egy ezredmásodperc pontosságú időmérő szoftvert készítettünk, automatikus kiértékelő rendszerrel. A versenyzők futamonként és az éves pontgyűjtő rendszer szerint év végén kerülnek díjazásra.

Maga egy verseny menete. A verseny meghírdetése, az addig ismert versenyzők kiértesítése legalább 30 nappal a verseny előtt. Az érdeklődő versenyzők nevezésének fogadása a versenyt megelőző keddi napig. A verseny napjára a rendezőség a felügyelő testülettel kialakítja a versenypályát és a versenyautók parkolóját a versenyzők részére, a nézők részére pedig az elkülönített részeket. A tárgynapon pedig a versenyző megjelenik a gépsárkánnyal a helyszínen, és elhelyezi azt a zárt parkolóban. Ott megtörténik az autók technikai átvétele, és a nevezések lezárása. Ezek után a versenyző gyalogosan ismerkedhet a pályával. Majd a rajt után mindenki a rajtszámának megfelelően begurúl a pályára, és megy egy nagyon állat mért kört, majd visszaáll parkolóba. Ugyanezt legalább még kétszer megteheti, tehát a távot a nap folyamán minimum háromszor kell teljestíeni. A körök száma függ a pálya hosszától, a versenyzők számától. A nap végén pedig mindenki megkapja az eredménye függvényében a serlegdíjakat és a bajnoki pontokat.

Az előbb leírt folyamatokat szabályozná az Országos Szlalom Bajnokság alapkiírása. A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség a 2006-os évtől kezdődően kötött velünk szerződést a sorozat kizárolagos megrendezésére, megrendeztetésére, a futamok korrekt felügyeletére, értékelésére.

Az MSzB sorozatra lehet rendezőnek és versenyzőnek jelentkezni, Mindkét esetben a promóterrel – a HegCsi Kft-vel – kell a kapcsolatot felvenni. Versenyzőként el kell dönteni, hogy licences formában, vagy amatőr versenyzőként akar versenyezni. A díjtételeket az MNASz mindenkori díjtáblázata tartalmazza. Az MSzB futamokon elindulhat olyan versenyző is, aki nem rendelkezik versenyzői kártyával, vagy licenccel. Ebben az esetben napi licencet kell váltania. Ha pedig a STREET kategóriát választja valaki, akkor csökkentett nevezési díj mellett elindulhat a versenyen, de nem lesz értékelve a sem a futamon sem a bajnokságban.

További információ: Hegedűs Csaba

+36303656946

hegcsi1015@gmail.com

Scroll to top